Malinowe niebo

Malinowe niebo

  • 500 gram MALIN (te późnego lata są najsłodsze)
  • 200 gram ŚMIETANY kremówki, 30%  
  • 400 gram SERKA MASCARPONE
  • 2 łyżki CUKRU PUDRU
  • 2 łyzki MIODU
  • 300 ml KAWY ESPRESSO
  • 50 ml LIKIERU KAWOWEGO
  • 50 ml NALEWKI DOMOWEJ (na wiśniach, malinach, truskawkach, itp.)
  • paczka BISZKOPTÓW (najlepiej podłużnych) 
  • 2 łyżki KAKAO 

Zdjęcia robiłam telefonem komórkowym, bo deser zniknął w całości, wkrótce po wykonaniu...
W tej formie (wyjęty z formy keksówki) nie jest specjalnie reprezentacyjny- na przyjęcia proponuję przygotowywać kazdą porcję w osobnych naczyniach- np. szklankach do whiskey albo pucharkach do lodów. 

 

Przygotowujemy kawę espresso i odstawiamy do wystygnięcia, łaczymy z likierem kawowym. 

Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę wody, aż się zagotuje- wtedy wrzucamy połowę malin i smażymy tak długo, aż rozgotują się na jednolity sos. Dodajemy 2 łyżki miodu i mieszamy, aż sos malinowy będzie miał jednolitą konsystencję i łączymy z kieliszkiem nalewki (nie jest to obowiązkowe, ale dobrze uzupełnia smak). Powstałym sosem zalewamy pozostałą część malin w osobnej misce, dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby całość dobrze wystygła.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. W misce miksera na wolnych obrotach miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem, gdy oba składniki dobrze się połączą- dodajemy stopniowo ubitą śmietanę.

Rodzaj naczynia, w którym układamy deser jest naprawdę dowolny i zależy od tego, czym dysponujemy. podane proporcje wystarczą na wypełnienie standardowej formy na keks.

Ułożenie: na dnie naczynia układamy warstwę biszkoptów i delikatnie nasączamy espresso z likierem. Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę śmietanowej masy i przykrywamy drugą warstwą ciastek nasączonych kawą. na tej warstwie rozsmarowujemy malinowy mus. Nakładamy pozostałą masę serową i wyrównujemy. 

Wierzch dekorujemy posypując równomiernie dwiema łyżkami kakao. Całość wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.