Lekka pieczeń rzymska

Lekka pieczeń rzymska

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 gram mięsa mielonego drobiowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 średniej cukini
  • 1 mała pszuszka kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • kilka kropel tabasco
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na tradycyjną pieczeń rzymską w wersji 'light'. 

W misce łaczymy razem: oba rodzaje mięsa, posiekane w drobną kostkę cukinie, paprykę i cebulę, oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Jeśli nie przeszkadza nam słodki posmak, możemy dosypać konserwową kukurydzę. 

Do całej masy dodajemy 1 jajko, garść bułki tartej oraz sól i pieprz, tabasco do smaku. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Mięso powinno mieć dość zwartą konsystencję, ale powinno łatwo odchodzić od dłoni. W tym celu dosypujemy bułki tartej lub dolewamy przegotowanej wody, aż uzyskamy taki efekt. 

Formy do pieczenia- keksówki- smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą (silikonowych form nie musimy zabezpieczać w ten sposób, ale jeśli tak zrobimy, to pieczeń zyska ładnie spieczoną 'skórkę'). Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.

Przygotowaną masę z mięsa mielonego przekładamy do wysmarowanych form do pieczenia do 2/3 wysokości. Wierzch możemy posypać mieloną papryką w proszku.

Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 minut, aż wierz się zrumieni, a całość spiecze się w środku.

Pieczeń możemy podawać na obiad, z ziemniakami i sosem, albo kroić na zimno w formie wędliny. Tak czy inaczej- wychodzi pyszne :)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.