Fusili z cukinią i fetą

Fusili z cukinią i fetą

  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 'świderki'
  • 100 gram sera feta
  • 1/2 średniej cukini
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Wiele razy przygotowywałam to danie, ale dopiero niedawno się dowiedziałam, że jest to 'fusili', a nie makaron z serem feta :)

Podane ilości wystarczają na porcję dla dwóch osób i jest to danie lekkostrawne, odpowiednie dla osób na diecie. 

Warzywa- cukinię i papryki- dokładnie myjemy i kroimy w drobniutką kostkę. Mieszamy w misce z tymiankiem, solą i pieprzem do smaku i odstawiamy na 15 minut.

Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu krótko podsmażamy warzywa tak, by nie straciły koloru. Docajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze gorący makaron. Wszystko razem mieszamy przez chwilę. 

Gotowe danie przekładamy na dwa talerze i posypujemy drobno pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami świeżych ziół.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.