Tradycyjne naleśniki

Tradycyjne naleśniki

  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 1 kostka twarogu półtłustego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru i cukru waniliowego
  • ulubione owoce do smaku i dekoracji

Do miski wbijamy jaja i roztrzepujemy terzepaczką porzadnie z wodą i mlekiem, dodajemy sól i proszek do pieczenia (upierając się mozna użyć miksera). Do powstałej masy stopniowo dosypujemy po łyżce mąki, ciągle mieszając. Powstałe ciasto powinno być gładkie, bez żadnych grudek.

Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na ok 1 godzinę. Wtedy mąka pęcznieje i dodatkowo zagęszcza ciasto. Po tym czasie masę należy jeszcze raz przemieszać i ewentualnie dolać wody, by nie było zagęste. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 

Teflonową patelnię mocno rozgrzewamy z łyżkę oliwy. Wazową łyżką wlewamy pierwsza porcję ciasta na patelnię i rozprowadzamy po niej kolistym ruchem. Gdy ciasto z wierzchu będzie prawie ścięte- przewracamy naleśnik i podsmażamy z drugiej strony. 

Po tym, jak usmaży nam się pierwszy naleśnik poznamy, jakie wyszło nam ciasto- jesli naleśnik jest gruby i twardy, to ciasto jest zbyt geste i nalezy je rozrzedzić, jeśli naleśnik się rwał i nie dawał odwrócić- ciasto jest za rzadkie i trzeba je zagęścić wodą. 

Smażymy po kolei resztę naleśników pilnując, aby nie przypalić oliwy i nie smażyć na zupełnie suchej patelni. 

Nadzienie: w dugiej misce łaczymy twaróg, cukier i cukier waniliowy i kwaśną śmietanę. Ucieramy dokładnie, aż twaróg będzie miał jednolitą konsystencję, doajemy garść rodzynek.

Na naleśniku rozsmarowujemy łyżkę twarogu i...zawijamy. Możemy zwinąć naleśnik w rulon, kopertę lub 'na cztery'. Dekorujemy kleksem kwaśnej smietany i ulubionymi owocami. 

Naleśniki najlepiej jest podawać od razu po smażeniu- na ciepło. Pyszne są także z syropem klonowym.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.