Fusili na Rucoli

Fusili na Rucoli

  • dla dwóch osóbb:
  • 2 szklanki makaronu pełnoziarnistego tupy 'świderki'
  • 6 plastrów szynki dojrzewającej
  • kilka zielonych oliwek
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • dwie garście świeżej rucoli
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Rucolę myjemy, suszymy i ukladamy na talerzach.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy (ja wykorzystałam aromatyczną oliwę ze słoiczka z oliwkami) i krótko podsmażamy szynkę dojrzewającą, pokrojoną w cienkie paski. Dorzucamy szczypiorek, pokrojone w plasterki oliwki i drobno pokrojonego pomidora. 

Smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Na patelnię wrzucamy jeszcze ciepły, odcedzony makaron i mieszamy razem. 
Wykładamy na liście rucoli przygotowane na talerzach.  

Do smaku całość możemy posypać tartym parmezanem.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.