Czarno-białe ciasto śliwkowe

Czarno-białe ciasto śliwkowe

4 jaja

1 i 1/3 szklanki cukru

1,5 sklanki mąki 

5 łyżek oleju

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki kakao

szczypta soli

ok 1 kg śliwek

tłuszcz i bułka tarta do formy

cukier puder

Śliwki myjemy, kroimy na części i usuwamy pestki.

Formę do pieczenia (średnią tortownicę) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. 

Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę, najlepiej, by cukier się rozpuścił. Stopniowo dodajemy mąkę, na przemian z 4 łyżkami oleju. Dodajemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i mieszamy. 

Powstałe ciasto dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy cukier waniliowy i wylewamy do przygotowanej tortownicy. Drugą część masy łączymy z kakao, cynamonem i łyżką oleju. Mieszamy na gładką masę. Wylewamy w miarę równomiernie ciemną część ciasta na jasną i dekorujemy ciasno śliwkami- miąższem do góry.

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. To, czy ciasto jest upieczone sprawdzamy patyczkiem- jesli jest suchy, ciasto jest gotowe.

Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z blachy i dekorujemy: cukrem pudrem lub lukrem. Smakuje wyśmienicie podane z domowym kompotem. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.