Figi podpiekane z serem i szynką

Figi podpiekane z serem i szynką

ważne są proporcje, nie ilość:

10 fig

10 plastrów szynki dojrzewającej

200 gram sera koziego

duża garść rukoli

Od dawna już myślałam, żeby poeksperymentować z figami i szynką.

Dziś udało mi się dostać świeżutkie figi :)

Przygotowanie jest proste i w miarę szybkie, a jednoczesnie tak podane figi stanowią bardzo efektowną przystawkę.

Figi myjemy i osuszamy, nacinamy na krzyż, uważając, by nie przeciąć ich do końca.  W powstałe nacięcia wkładamy po plasterku sera koziego, a całą figę owijamy plasterkiem szynki, złożonym wzdłuż na pół. Jeśli szynka nie chce nam się ładnie trzymać, możemy użyć wykałaczek. 

Przygotowane figi układamy na blasze i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. 

figi podajemy lekko przestudzone, na półmisku z rucolą. Kompozycja smaków wypada wyśmienicie :)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.