Figi owinięte szynką

Figi owinięte szynką

6 świeżych fig

12 plastrów szynki dojrzewającej

świeża rukola

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka wody

1 łyżeczka płynnego miodu

1 łyżka soku z pomarańczy

1 łyżeczka octu balsamicznego białego

kropla tabasco

sól, pieprz

Pyszne i efektowne :)

Figi myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Plastry szynki dojrzewającej kroimy wzdłuż na dwa.
Każdą cząstkę fig owijamy dokładnie połową plasterka szynki. Pędzelkiem smarujemy lekko odrobiną oliwy i układamy na blasze. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Po lekkim wystudzeniu układamy podpieczone figi na półmisku, na rukoli doprawionej solą i świeżo zmielonym pieprzem

Przygotowujemy sos: z oliwy, wody, soku z pomarańczy, miodu, tabasco i octu balsamicznego przygotowujemy gładki sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Polewamy  sosem figi na półmisku. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.