Figi z serkiem kozim w szynce parmeńskiej

Figi z serkiem kozim w szynce parmeńskiej

6 dojrzałych fig

12 plastrów szynki dojrzewającej

ok 200 gram sera koziego (ew. może być feta)

dwie garście rukoli

sos winegret

sól, pieprz

Pyszne połączenie smaków, które naprawdę robi wrażenie. 

Figi myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Plastry szynki kroimy wzdłuż na pół. Ser kozi kroimy w plastry i na niewielkie kawałki. 

Na plasterku szynki układamy kawałek sera koziego, ćwiartkę figi i zawijamy ciasno. Tak robimy po kolei z każdą ćwiartką. Wszystkie ruloniki układamy na talerzu z przygotowaną rukolą. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

Sos winegret przygotowujemy bez użycia wody i polewamy nim przygotowane figi. Nie podpiekamy.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.