Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

4 niewielkie, świeże papryki w róznych kolorach

300 gram mięsa mielonego drobiowego

300 gram mięsa mielonego wierzowego

średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

1 bułka

1/2 łyżeczki imbiru

kilka kropel tabasco

sól,pieprz, bułka tarta

vetega

Wariacja na temat mięsa mielonego, gdy zwykłe kotlety nie robią już wrażenia ;)

 

Papryki doładnie myjemy, osuszamy i ścinamy górną część z ogonkiem. Usuwamy gniazda nasienne. Bułkę moczymy w przegotowanej wodzie.

Do miski wkładamy oba rodzaje mięsa mielonego, wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy poszatkowaną drobno cebulę i drobniutko posiekany czosnek. Dodajemy do smaku: sól, pieprz i tabasco oraz odciśniętą bułkę. Wyrabiamy bardzo doładnie, najlepiej dłonią.
Jeśli mięso jest zbyt luźne- dodajemy bułki tartej, jesli mięso jest zbyt zbite- dolewamy nieco wodu przegotowanej. Masa powinna gładko odchodzić od dłoni.  

Przygotowane mięso nakladamy do papryk i przykrywamy odkrojonymi wcześniej 'czapeczkami', pozbawionymi ogonków.

Nadziane papryki układamy ciasno w garnku i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Wsypujemy łyżeczkę vegety i pod przykryciem gotujemy ok 20 minut od momentu zagotowania.

Papryki można też podpiec w piekarniku, w brytfannie, podlane wodą.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami, mizerią i sosem pomidorowym.

Smaczengo!

Brak komentarzy klienta.