Łosoś w sosie musztardowym

Łosoś w sosie musztardowym

na dwie porcje:

  • 400 gram łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy ostrej
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny + sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu białego
  • sól do smaku

Rybę czyścimy, zdejmujemy skórę, myjemy i dzielimy na porcje. 

W naczyniu przygotowujemy marynatę: mieszamy oliwę, musztardę, skórkę z cytryny, sok, sól i pieprz. Marynujemy dokładnie kawałki łososia i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny.

Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu smażymy łososia wyjętego prosto z marynaty, podlewając co chwilę białym winem. Kawałki obsmażamy po 3-4 minuty z każdej strony tak, aby ryba się porządnie ścięła, a sos zredukował. 

Podajemy z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej z koperkiem.

Brak komentarzy klienta.