Kurczak duszony z zielonym curry

Kurczak duszony z zielonym curry

dla dwóch osób:

  • fiet z piersi kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • 1 średnia marchew
  • 6 srednich pieczarek
  • kawałek pora (ok 15 cm)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli
  • 100 ml śmietany słodkiej lub mleczka kokosowego
  • 1 zabek czosnku
  • 1 płaska lyżeczka zielonej pasty curry
  • imbir mielony, sól, pieprz

Potrawa dla miłośników kuchni azjatyckiej, głównie tajskiej. Stopień pikantności zależy w dużej mierze od ilości użytej pasty curry i przyprawy chilli.
Zgadzam się, że pieczarki nie do końca pasują, ale nie przepadam za grzybkami mung. ;)

Mięso i warzywa myjemy i osuszamy. Mięso dzielimy na porcje wygodne do przygotowania, nacieramy solą i pieprzem. 
Marchew obieramy, razem z pieczarkami kroimy w cienkie plasterki, paprykę  kroimy w krótkie paski, pora w półplasterki. 

Na patelni (najlepiej typu wok) podgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy kawałki kurczaka z solą, pieprzem i imbirem, aż mięso dokładnie się zetnie. Odkładamy do osobnego naczynia.

Na tej samej patelni podgrzewamy resztę oliwy i wrzucamy marchewkę, podsmażamy 3 minuty, mieszając. Dorzucamy pieczarki i podsmażamy aż zmiękną. Dokladamy paprykę, pora i drobno posiekany czosnek. Mieszamy, aż warzywa lekko zmiękną. 

Wlewamy na patelnię mleczko kokosowe, dodajemy zieloną pastę curry, sól i pieprz do smaku i wkładamy podsmażonego kurczka. Wszystko razem podgrzewamy, aż sos się lekko zredukuje. 

Podajemy z ryżem gotowanym na sypko.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.