Sałatka z Makreli

Sałatka z Makreli

  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

W zasadzie można to nazwać zarówno sałatką rybną, jak i pastą rybną- wszystko zależy od tego, jak bardzo jesteśmy zdeterminowani podczas krojenia składników ;)

Makrelę obieramy ze skóry i jak najdokładniej rozdrabniamy, pozbywając się ości. Wkładamy do miski. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy razem z pietruszką do makreli. Jajka obieramy, siekamy w drobną kostkę, dodajemy do reszty składników. Ogórki kiszone podobnie drobno kroimy i wkładamy do miski. 

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie na w miarę jednolitą masę razem z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Miłośnikom bardziej pikantnych dań polecam dodanie kilku kropel tabasco.

Pasta smakuje lepiej, gdy ma okazję najpierw 'przegryźć się' przez ok 2 godziny.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.