Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

  • 3 kg papryki czerwonej i żółtej
  • 3-4 główki czosnku (polskiego!)
  • opakowanie pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego
  • garść ziaren gorczycy
  • opakowanie liści laurowych
  • 0,5 litra octu 10%
  • 1 litr wody
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • oliwa

Tajemnice robienia róznego rodzaju przetworów są w mojej rodzinie bardzo silne i przekazywane 'po kądzieli' od pokoleń... Ja po rpostu uwielbiam robić wszelkie zaprawy i nalewki :)

Paprykę porzadnie myjemy, ze względu na szczeliny i 'zakamarki'. Przekrawamy na pół, pozbawiamy ogonków i gniazd nasiennych, kroimy na kawałki wygodne do ułożenia w słoikach.

W dużym garnku (najlepiej emaliowanym, bez uszkodzeń) gotujemy wodę z cukrem i solą. Dodajemy ocet i ponownie zagotowujemy. Po kilku minutach gotowania odstawiamy do przestygnięcia.

Do umytych i wysuszonych słoików (pojemności ok 0,5 l) wkładamy kolejno:  po 1-2 zabki czosnku, 1 średni listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy. 

W słoikach ciasno układamy kawałki papryki do wysokości rantu słoików. Do każdego wlewamy łyżkę stołową oliwy. Słoiki wypełniamy zalewą tak, aby papryka była dokładnie pokryta płynem. 

Wycieramy ranty słoików do sucha i szczelnie zakręcamy czystymi pokrywkami.

Tak przygotowaną paprykę pasteryzujemy w dużym garnku, w wodzie sięgającej do 2/3 wysokości słoików, przez około 10 minut. 

Po przestudzeniu słoików ustawiamy je w ciemnym i suchym miejscu do momentu wykorzystania ;)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.