Makaron 'po chińsku'

Makaron 'po chińsku'

na ok 3 porcje:

  • 200 gram chińskiego makaronu
  • 3 marchewki
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 duża cebula (czerwona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • ok 20 cm pora
  • olej sezamowy i oliwa z oliwek
  • kawałek świeżego imbiru
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • ok 2 łyżki posiekanego tymianku cytrynowego
  • sól, pieprz, sos tabasco, sos sojowy

Makaron pasuje do bardzo różnych rodzajów mięsa, łatwo się go przygotowuje, szybko i może służyć jako dopełnienie grillowego popołudnia. Najlepiej pasuje do kurczaka i wieprzowiny przygotowywanych na sposób orientalny.

Makaron gotujemy al dente, wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok. 

Na suchą, mocno podgrzaną patelnię wrzucamy sezam i przez 2-3 minuty prażymy, pilnując, by się nie przypalił. Odkładamy na bok.
Warzywa myjemy, szatkujemy w piórka lub kroimy w słupki. Pora warto skroić razem z zieloną częścią, to doda koloru potrawie. 

W woku podgrzewamy 2 łyzki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany imbir, gdy tylko cebula zacznie się szklić- dorzucamy marchew i podsmażamy, często mieszając.

Do woka dorzucamy partiami kolejne warzywa, podsmażając je przez chwilę: najpierw paprykę, potem cukinię i pora. Możemy dolać odrobinę wody na patelnię, jeśli cała oliwa została wchłonięta przez warzywa. 

Gdy warzywa już lekko zmiękły, uzupełniamy o kolejne składniki: czosnek, 1 łyżkę oleju sezamowego, posiekane zioła, sok z limonki, 1 łyżeczkę curry, sos tabasco, przynajmniej 1 łyżkę sosu sojowego i pieprz. Całość energicznie mieszamy. 

Do woka z warzywami wkładamy ugotowany wcześniej makaron, mieszamy i smażymy razem tylko tak długo, by makaron sie podgrzał. 

Makaron z warzywami podajemy posypany prażonym sezamem.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.