Drożdżówka ze Śliwkami

Drożdżówka ze Śliwkami

na 3 formy keksowe:

  • 40 gram drożdży
  • 10 gram cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 500 gam mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • sól
  • 150 gram cukru
  • 100 gram masła
  • 400 gram śliwek

kruszonka: 

  • 3 lyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 3 lyżki mąki

Przepis jest bardzo stary i przekazywany 'po kądzieli' od paru pokoleń. Zapach tego drożdżowego caista kojarzy mi się zawsze z odwiedzinami u Babci :)

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąke, szczyptę soli,  rozczyn i zarabiamy ciasto, powoli wlewając szklankę mleka. Gdy wszystkie składniki sa już połączone, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy tak długo, aż tłuszcz wsiąknie, a ciasto zmatowieje. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. 

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Wyrośnięte ciast dzielimy na trzy równe części i przekladamy do wysmaowanych tluczem form do pieczenia (może być duża blacha). Uważamy, aby ciasto było rozłożone równomiernie. Na wierzchu ciasta ciasno ukladamy śliwki, skórką do dołu. Odstawiamy w cieple miejsce znowu na pół godziny.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik i przygotowujemy kruszonkę: z miękkiego masła, cukru i mąki. Składniki wkładamy do miski i porzadnie z sobą zarabiamy. Jeśli kruszonka wychodzi za drobna i ma konsystencję piasku- dodajemy masło, jeśli jest zbyt zwarta i wycjhodzi nam kruche ciasto- dosypujem mąki. Powinnismy otrzymac duże okruchy, którymi posypujemy ciasto z wierzchu.

Formy z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na ok 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest dopieczone. 

Ciasto wychodzi pulchne i wilgotne. Jedna z form znika zawsze jeszcze na ciepło ;)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.