Kruszonka z owocami

Kruszonka z owocami

Proporcje dostosowujemy do naczyń, w jakich będzemy zapiekać owoce:

  • 3 garście truskawek
  • 3 łyżki borowek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Uwielbiam ten deser. Głównie dlaego, że jest do bólu prosty i można go wykorzystać 'mimochodem', podczas innych wybryków w kuchni. 
Wykorzystać można praktycznie każde owoce, jakie mamy w zasięgu i które dobrze nam  się komponują z kruszonką :) Ja użyłam truskawek- tak na pożegnanie sezonu...

Prawie zapomniałam! Mozna użyć też owoców mrożonych! :) tylko koniecznie nie rozmrażamy ich przed pieczeniem.

Owoce myjemy, truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na mniejsze części. Wypeniamy nimi małe naczynia żaroodporne. 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Przygotowujemy kruszonkę: z miękkiego masła, cukru i mąki. Składniki wkładamy do miski i porządnie z sobą zarabiamy. Jeśli kruszonka wychodzi za drobna i ma konsystencję piasku- dodajemy masło, jeśli jest zbyt zwarta i wychodzi nam kruche ciasto- dosypujem mąki. Powinniśmy otrzymać duże okruchy, którymi posypujemy owoce z wierzchu.

Wszystkie porcje posypujemy z wierzchu cukrem waniliowym.

Naczynia z owocami i kruszonką wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut- kruszonka powinna się podpiec i zrumienić, a owoce puścić sok i podgotować w nim przez chwilę.

 

Jak zaskoczą nas goście, to podajmy im ten deser z kulką lodów waniliowych ;)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.