Krewetki w białym winie

Krewetki w białym winie

  • 500 gram krewetek (mogą być koktajlowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka świeżego tymianku
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Krewetki przygotowuję w ten sposób jako bazę do sałatki lub makaronu po chińsku, czasami jako samodzielne danie do ryżu. 

Krewetki najpierw musimy dobrze rozmrozić i odsączyć z nich całą wodę, jaką się da. 

Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Oliwę z oliwek mieszamy w jednym naczyniu z olejem sezamowym, sokiem z cytryny, czosnkiem, posiekanym drobno tymiankiem i winem. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy krewetki i doprawiamy pieprzem.

Marynujemy przynajmniej 2 godziny. 

Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy z olwek i na średnim ogniu smażymy krewetki przez kilka minut, przy użyciu małej ilości marynaty, aby bardziej sie podsmażyły niż poddusiły. 

Po przełożeniu usmażonych krewetek do osobnego naczynia wylewamy na patelnię resztę marynaty i gotujemy kilka minut. 

Powstały sos podajemy razem z krewetkami.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.