Dorsz w śmietanowym sosie

Dorsz w śmietanowym sosie

na 2 porcje:

4 średnie filety z dorsza

200 ml śmietanki słodkiej 12%

sól, świeżo mielony bialy pieprz, imbir mielony

1 duża cebula lub peczek dymki

100 ml białego wina

50 gram masła klarowanego

1 łyżeczka skórki startej z cytryny

natka pietruszki

W szafce stoi otwarta butelka białego wina po ostatnim gotowaniu... Trzeba to jakoś wykorzystać. Proponuję dorsza w delikatnym, śmiatanowym sosie.

To danie nie wymaga długiego marynowania, mozna je przygotować w czasie, jaki zwykle zajmuje gotowanie ziemniaków.

Kawałki ryby (do tego dania kupuję nie mrożone płaty rybne) dokładnie oczyszczamy z łusek, resztek płetw i tym podobnych atrakcji. Myjemy i osuszamy. Dzielimy na kawałki, które latwo nam będzie obracać na patelni. 

Każdy kawałek posypujemy z obu stron świeżo mieloną solą i białym pieprzem pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i obsmażamy krótko kawałki ryby z obu stron - po około 3 minuty. W trakcie smażenia dorzucamy cebulę pokrojoną w drobne piórka.
Gdy cebula jest już szklista, na patelnię powoli wlewamy śmietankę, wino, skórkę z cytryny i doprawiamy imbirem, solą i pieprzem. 

Rybę dusimy w powstałym sosie, obracając w trakcie na drugą stronę. Danie jest gotowe, gdy sos się lekko zredukuje. 

Ryba smakuje świetnie podana z purre i surówką z kapusty pekińskiej.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.