Kurczak BBQ - barbeque

Kurczak BBQ - barbeque

na dwie osoby:

  • średni filet z kurczaka
  • 2 łyżki miodu (może być gryczany)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 lyżki oleju (aromatyzowanego chilli)
  • 2 łyżeczki sou z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól.

Sos barbeque z McDonalda to jeden z moich ulubionych dodatków do nuggets'ów. 
Nic dziwnego, że byłam dość zdeterminowana, by znaleźć wlasną, domową wersję ;) 
Kurczak smakuje najlepiej przygotowany na grillu, zwłaszcza skrzydełka- ale powiedzmy szczerze, nie zawsze jest czas na grilla...

Na początek myjemy mięso i dzielimy na porcje wgodne w przygotowaniu.

Przygotowujemy marynatę: w rondlu łączymy razem wszystkie składniki. Mieszamy ketchup z olejem, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, octem balsamicznym, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość stawiamy na kuchence i podgrzewamy, aż nabierze jednolitej konsystencji. 

Do dobrze ciepłej marynaty wkładamy kawałki kurczaka i dokładamy na bok, na minimum 2 godziny. 

[W tym czasie rozpalamy grilla i przygotowujemy sałatki: colesław, albo błyskawiczną, z ananasem ;) ].

Kurczaka smażymy na patelni razem z marynatą, już bez dodatku tłuszczu, albo grillujemy, polewając co jakiś czas marynatą. 

Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.