Zupa grzybowa tradycyjnie

Zupa grzybowa tradycyjnie

  • 2 litry rosołu z kury (ostatecznie bulionu z kostki)
  • 250 gram suszonych podgrzybków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 średnie  ziemniaki
  • mały kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 malutka papryczka chilli (lub sos tabasco)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól

Skoro mamy już jesień, to najwyższy czas przygotować zupę grzybową :) 
Ja swoją gotuję najczęściej, gdy zostanie mi esencjonalny, domowy rosół z kury.

Zaczynam od porządnego opłukania suszonych grzybów pod bierzącą wodą i zalania ich małąilością gorącej wody.

Rosół doprowadzam do wrzenia z papryczką chilli i obranymi ząbkami czosnku. Doprawiam połową łyżeczki świeżo startej galki muszkatołowej i ew. odrobiną imbiru. Woszczyznę, ziemniaki myję i obieram, kroję w kostkę lub talarki. Najpierw do rosołu wrzucam pokrojone ziemniaki i chwilę podgotowuję, gdy lekko zmiękną dorzucam resztę warzyw i gotuję do miękkości. Pod sam koniec wrzucam namoczone grzyby wraz z wodą, w któej stały. 

Całość gotuję jeszcze przez około 10 minut. Pod sam koniec doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Zupa smakuje najlepiej, gdy ma okazję jeszcze chwilę naciągnąć. Jeśli ugotuje się ją rano, do pory obiadu grzyby zdążą oddać smak zupie.

Grzybową można podać na dwa sposoby- tak jak na zdjęciu, albo można ją zmiksować na gladki krem, doprawić słodką smietaną i podać w małych chlebkach lub z grzankami z masłem ziołowym.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.