Łosoś w ziołach

Łosoś w ziołach

na 4 porcje:

  • 600 gram świeżego łososia
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • po 1 czubatej lyżce posiekanego: kopru, tymianku, bazylii
  • 2 cebule szalotki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śłodkiej śmietany

Do niedzielnego obiadu lubię się trochę bardziej przygotować ;) Łosoś smażony w ziołach, z delikatnym smietanowym sosem jest idealny na niedzielne popołudnie :)

Łososia myjemy, dokladnie pozbawiamy łusek ze skóry, dzielimy na porcje łatwe w smażeniu. Ukladamy w naczyniu. Posypujemy grubo zielonym czarnym pieprzem i solą morską, z góry przykrywamy kawałki ryby grubą warstwą posiekanych, wymieszanych ziół. Całośc polewamy oliwą z oliwek i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Tego łososia lubię smażyć na patelni do grillowania, ale można go też upiec w piekarniku od poczatku do końca.

Patelnię rozgrzewamy i delikatnie układamy na niej kawałki łososia tak, by pozostała na nim warstwa ziół. Na średnim ogniu dusimy rybę około 10 minut, pod przykryciem, bez odwracania!

Po tym czasie, gdy łosoś zrobi sie miękki, zdejmujemy go do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni Celsjusza (dla zachowania temperatury).

Na patelni powinna nam pozostać przesmażona marynata- jeśli jest jej bardzo mało- dodajemy  łyżkę masła i łączymy z resztą sosu, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i czekamy, aż się zeszkli. Dolewamy wino i redukujemy na średnim ogniu. 
Na samym końcu  powoli wlewamy śmietankę, cały czas mieszając i nie zagotowujemy już sosu. Doprawimy do smaku solą i pieprzem.

Łososia wyjmujemy z piekarnika, układamy na talerzach i polewamy sosem śmietanowym.
Podajemy z purre z ziemniaków i surówką z kapusty pekińskiej.

Smacznego! 

Brak komentarzy klienta.