Nalewka Aroniowa

Nalewka Aroniowa

  • 1 kg dojrzałych owoców aronii, bez szypułek
  • 1/2 litra spirytusu (90%)
  • 1/2 litra czystej wódki 
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 4-5 goździków 
  • 3 cm kory cynamonowej
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 gwiazdka anyżu

 

 

 

 

 

Są takie nalewki, które warto trzymać w spiżarni na niespodziewane przymrozki ;) 
Ta nalewka jest dość ciężka i bardzo aromatyczna,  za to niesamowicie rozgrzewa.
O wytrawnośći nalewki decydujemy sami- jeśli ma być bardzo slodka, wystarczy dosypać więcej cukru. 

Owoce myjemy, osuszamy i wkladamy do dużego słoja, lekko ugniatamy.  Pomiędzy owoce wkladamy: kawałek laski wanilii, skórkę cytrynową, okrojoną z połowy cytryny, goździki, cynamon i anyż. Spirytus mieszamy z wódką po czym zalewamy owoce alkoholem i zostawiamy w ciepłym miejscu co najmniej przez miesiąc.

Po tym czasie nalewkę z aronii zlewamy do innego naczynia, a pozostałe w gąsiorze owoce zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane owoce ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce i najlepiej codziennie potrząsamy naczyniem aż cukier całkiem się rozpuści.

Syrop zlewamy znad osadu, przefiltrowując oraz wyciskając owoce przez bawełnianą szmatkę i łaczymy z poprzednio zlaną nalewką. Powstałą  nalewkę z aronii ponownie trzeba przefiltrować przez gazę i przelać do butelek- tych docelowych.

Niestety- z przygotowaną nalewką znowu trzeba się rozstać na co najmniej 4-6 iesięcy, aby dobrze się przegryzla i dojrzała. 

Łatwo z tego wysnuć wniosek, że nalewka ze zdjęcia powstala jeszcze w zeszłym roku :)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.