Chleb serowy z tymiankiem

Chleb serowy z tymiankiem

składniki na 2 bochenki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 6 łyżek masła
  • 2 szklanki startego sera cheddar
  • 1,5 szklanki kefiru naturalnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 niecała łyżeczka sody
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Od baaardzo dawna chciałam się zacząć uczyć pieczenia chlebów! Sztuka ta jest niełatwa i pracochłonna, tym bardziej doceniam szeroki wybór chlebów krojonych w piekarniach, ale samodzielnie zrobiony to zupełnie inna jakość :)

Zaczęłam ostrożnie: od chleba serowego na sodzie, z tymiankiem. Wyszedł idealnie :)

Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy razem do miski. Dodajemy miękkie masło i całość ucieramy, aż zyska formę drobnej 'kaszy'. Dodajemy starty ser i posiekany tymianek i dokładnie mieszamy.

Jajka lekko ubijamy w mikserze, odkładając 1 łyżkę 'na później', do posmarowania chlebów. Dodajemy do jaj kefir i łączymy stopniowo z masą serowo-mączną. 

Powinniśmy otrzymać lepkie, kleiste ciasto. 

Na tym etapie mikser przestaje sobie radzić. Stolnicę (lub dużą miskę) posypujemy obficie mąką i wyrabiamy ciasto jeszcze około 3 minuty. Formujemy z niego dwie kule i nadajemy im kształt bochenków (można upiec w keksówkach). 

Wierzch każdego z bochenków nacinamy nożem na głębokość ok. pół centymetra i smarujemy odłożonym wcześniej odstawionym jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarnami: sezamem, siemieniem, makiem, itp.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dolną półkę wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą (upieczony chleb nie będzie taki suchy). Pieczemy około 75 minut, sprawdzając patyczkiem, czy chleb jest już upieczony. Gotowy chleb postukany palcem od spodu powinien wydać głuchy dźwięk.

Studzimy w wyłączonym piekarniku 15 minut.

Smacznego! :)

Aha: 16.października przypada Światowy Dzień Chleba! Obchodzony już 6raz: http://kochtopf.twoday.net/stories/announcing-world-bread-day-2012-7th-edition/

Brak komentarzy klienta.