Żurawinowa konfitura

Żurawinowa konfitura

  • 3 kg żurawiny leśnej
  • 1,2 kg cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Coś dla zdrowia na jesienne i zimowe chłody- konfitura  żurawinowa jest idealną propozycją do wieczornej herbaty. dobrze smakuje i chroni przed przeziębieniami, ze względu na zawartość witaminy C. Jeśli użyjemy mniej cukru, konfiturę można będzie z powodzeniem wykorzystywać także do mięs. Słodszą możemy dodawać do wypieków z kruchego ciasta.

Żurawinę należy przebrać i najpierw przemrozić: w tym celu zostawiamy ją na balkonie na noc, gdy już łapią przymrozki, albo zostawiamy na pół godziny w zamrażarce. 

Przed włożeniem jej do garnka przelewamy całą na sicie wrzątkiem. Mielimy  przy pomocy maszynki do mięsa, na grubym sitku (ostatecznie możemy użyć miksera).

Zmieloną masę wkładamy do garnka i powoli doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około pół godziny, odparowując nadmiar wody.

Pomarańczę należy spażyć i zertrzeć bardzo drobno skórkę, bez białych części. 

Gdy masa żurawinowa zacznie nabierać konsystencji konfitury (lekko lejąca)- wsypujemy cały cukier i dodajemy skórkę pomaraźczową. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5-10 minut na wolnym ogniu.

Gotową konfiturę przekładamy do czystych i suchych słoików i natychmiast zakręcamy. 

Możemy je dla pewności spasteryzować następnego dnia: gotując słoiki w dużym garnku z wodą na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.