Sałatka Szwedzka

Sałatka Szwedzka

  • 5 kilogramów ogórków gruntowych
  • 10 główek czosnku polskiego
  • 3 duże pęczki kopru świeżego (ok 100 gram)
  • 1 kg cebuli
  • sól
na każdy słoik:
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ok 4 ziarna ziela angielskiego
  • ok 6 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • po 1 małej papryczce ostrej
proporcje na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki soli
  • 150 gram ckru
  • 300 ml octu 10%

Mam to szczęście, że znajomy od lat 'podrzuca' mi ogórki z własnej uprawy kiedy tylko uzna, że mam wolny sierpniowy weekend :) Tak było i w tym roku i w sloneczny sobotni poranek zastałam siebie z kawą w ręku nad skrzynką wypełnioną zielonym warzywem. Zamieniłam szlafrok na fartuszek i zabralam sie do pracy. 

Najpierw przygotowałam zalewę: zagotowałam wodę (na taką ilośc około 3 litry wody, ilość również zależy od wielkości słoików) z cukrem i solą. Gdy zaczęła wrzeć wlałam ocet i ponownie zagotowałam. Potem zestawiłam z kuchenki i odstawiłam do przestygnięcia.

Ogórki dokładnie opłukałam, obrałam i poszatkowałam na szatkownicy. Podobnie potraktowałam cebulę i czosnek oraz koperek: umyłam, obrałam i drobno posiekałam. Tak przygotowane skladniki wrzuciłam do dużej misy i zalałam przestudzoną zalewą (około 40 stopni Celsjusza). Zostawiłam na około 4 godziny. 

Do wyparzonych i wysuszonych słoików wrzuciłam po kolei: po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy i listek laurowy. Każdy słoik aż po wewnętrzny rant wypełniłam sałatką wraz z zalewą i dołożyłam ostrą mini-papryczką dla dekoracji.

Słoiki szczelnie zamknęłam, a gdy wystygły- pasteryzowałam około 5 minut w dużym garnku.

Sałątka nadaje się jako uzupełnienie obiadu, składnik salatek lub jako zimna zakąska na wieczór ;)

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.