Szarlotka w Słoiku

Szarlotka w Słoiku

3 kg jabłek antonówek

1,2 kg cukru

sok z 1/2 cytryny

5 goździków

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

Coś, o co można się pokusić jeszcze teraz, przed zimą. Te jabłuszka w słoiku zimą służą mi do smacznego śniadania, szybkiej tarty, albo jako nadzienie do kruchych rogalików. A spróbujcie z goframi! :)

Jabłuszka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Trzemy na tarce o dużych oczkach. Na kuchence ustawiamy garnek, do którego wlewamy pół szklanki wody i zagotujemy na średnim ogniu. Starte jabłka wrzucamy do garnka stopniowo, w miare tarcia kolejnych. 

Starte jabłka zagotowujemy i mieszamy, odparowując, aż marmolada osiągnie porządaną przez nas konsystencję (ja to robię na raty- zagotowuję, mieszam, studzę i tak kilka razy, np. przez 2 dni w przypadku szególnie soczystych owoców). 

Gdy jabłka wyraźnie zgęstnieją dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i zmielone goździki. Pod sam koniec gotowania dolewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

Gorącą marmoladę przekładamy do czystych i suchych słoików i szczelnie zakręcamy. 

Po wystudzeniu pasteryzujemy przez 10 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.