Pikantne ogórki konserwowe

Pikantne ogórki konserwowe

  • 5 kilogramów ogórków gruntowych
  • ok 5 główek czosnku polskiego
  • duży pęczek świeżego kopru z kwiatami
  • 1 kg papryczek chili

na każdy słoik:

  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • ok 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • po kawałku korzenia chrzanu

proporcje na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 300 gram cukru
  • 350 ml octu 10%

Co roku przygotowuję ogórki konserwowe na kilka sposobów, tym razem podzielę się przepisem na nieco ostrzejsze ogórki, przyprawione papryką chili. :)

Najpierw przygotowujemy zalewę: wodę z cukrem i solą doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej zalewy wlewamy ocet i ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z kuchenki i odstawiamy do przestygnięcia.

Ogórki dokładnie płuczemy, obieramy czosnek i chrzan, oddzielamy kwiaty kopru i płuczemy.

Do wyparzonych i wysuszonych słoików wrzuciłam po kolei: po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, po dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu i listek laurowy. 

W każdym słoiku ukadamy ciasno ogórki, i po jednej ostrej papryczne (dla silniejszego efektu papryczkę można naciąć wzdłuż, od końca do gniazda nasiennego). Każdy słoik zupełniamy zalewą do wewnętrznej krawędzi i szczelnie zamykamy. Pasteryzujemy około 5 minut w dużym garnku (nie dlużej, bo się pomarszczą).

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.