Dynia marynowana z Limonką

Dynia marynowana z Limonką

  • 2 kg miąższu z dyni (około)
  • 1,5 litra wody
  • 30 dkg cukru
  • 250 ml octu 10%
  • 100 ml octu winnego z jabłek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • sól
  • 1 limonka

 

Nadal dyniowo :) Tym razem coś marynowanego: dynia słodko-kwaśna. Nadaje się do sałatek i surówek, jako przystawka do obiadu i tak zwyczajnie, do kanapek.

Dynię kroimy, wydrążamy wiórowaty miąższ, obieramy i kroimy w dowolną kostkę. 

Z wody, przypraw, cukru, soku pomarańczowego, octu i octu winnego gotujemy zalewę (kilka goździków odkładamy na później). Odcedzamy, przyprawy z sita możemy przełożyć do słoików, ale niekoniecznie. 
Do odcedzonej marynaty wkładamy dynię i zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut i gorącą przekładamy do umytych i osuszonych słoików. Każdy słoik uzupełniamy zalewą, goździkiem i plasterkiem limonki. Zakręcamy szczelnie i zostawiamy do przestygnięcia.

Możemy krótko zapasteryzować.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.