Duszki-Serniczki

Duszki-Serniczki

na ok 15 sztuk:

  • 2 duże serki homogenizowane (800 gram)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 gram masła
  • 1 galaretka szafirowa (niebieska)
  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 puszka mandarynek w syropie
  • lukrowe pisaki do dekoracji

Te serniczki moga przyjąć dowolny kolor i formę- ja potrzebowałam zabawnej dekoracji na Halloweenowy stół.

Mała uwaga: składniki powinny mieć taką samą, pokojową temperaturę.

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody- ok. 200 ml i studzimy do temperatury pokojowej. Mandarynki osączamy z syropu.

W misie miksera dokładnie ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. dodajemy po jednym jajku, dalej miksując. Dodajemy serki homogenizowane powoli, po 1 łyżce. Gdy masa będzie gladka, bardzo powoli wlewamy wystudzoną galaretkę.

Otrzymaną masę rozlewamy do sylikonowych form na babeczki, do każdej wkładamy cząstkę mandarynki i górę przykrywamy biszkoptem spodem do góry.

Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Wyjmujemy serniczki poprzez krótkie ogrzanie foremek w naczyniu z ciepłą wodą, ustawiamy serniczki na biszkoptach, a górę dekorujemy lukrowymi pisakami według uznania. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.