Nalewka Kawowo- Cytrynowa

Nalewka Kawowo- Cytrynowa

  • 750 ml spirytusu
  • 500 ml wody
  • 20 gram ziaren kawy
  • 3 cytryny
  • 500 gram cukru

wielkim plusem tej nalewki jest to, że można ją przygotowac o każdej porze roku. Do ciast podaję w kieliszkach lub dolewam do kremów tortowych ;)

Z cukru i wody przygotowujemy syrop. Cytryny szorujemy pod bieżącą wodą, kroimy w ósemki. 

Ziarna kawy (może być aromatyzowana, ale przy cytrynach nie przesadzałabym z aromatem) i kawałki cytryn wkładamy do słoja i zalewamy przygotowanym syropem. Odstawiamy na 3 dni. 

Po tym czasie dolewamy spirytus i odstawiwamy na około 2 tygodnie.

Nalewkę zlewamy, filtrujemy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 miesięcy. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.