Mieszanka Koktajlowa

Mieszanka Koktajlowa

  • 1/2 ananasa
  • 2 grapefruity
  • 3 pomarańcze
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki przegotowanej wody,
  • 2 szklanki wódki 40%

Gdy mam trochę za dużo czasu, albo wolnych owoców, wrzucam część z nich do dużego słoja, zalewam syropem i później zastanawiam, co z tym zrobić.

W tym wypadku nadmiar cytrusów powkładałam w słoiki i przygotowałam mieszankę deserową do szybkiego użycia: do lodów, sałatki owocowej, naleśników, ciast i tym podobnych kaprysów ;)

Ananasa obieram i kroję w kawałeczki, pamiętając o wydrążeniu twardego rdzenia. Pomarańcze i grejfruty (matko, nie mogę się przyzwyczaić do tej pisowni) myję, kroję w plastry i każdy wycinam do okoła tak, by pozbawić je skóry i zewnętrznej błony. 

Części owoców układam ściśle w słoikach, a nadmiar soku, który się gromadzi przy krojeniu zbieram do rondla, w którym z wody i cukru gotuję syrop. Do gorącego wlewam alkohol, mieszam i od razu gorącym płynem zalewam owoce. Zakręcam i odstawiam na wypadek nagłej konieczności. Pasteryzować nie muszę.

Smacznego! 

Ps. 'Nie dawać dzieciom' w domyśle. ;)

Brak komentarzy klienta.