Wódka Piernikowa- na święta

  • 3/4 litra WÓDKI 40% (ulubionej)
  • 1 gwiazdka ANYŻU
  • 2 ziarna KAWY
  • 2 ziarenka PIEPRZU
  • 3 cm laski WANILII
  • 2 cm KORY CYNAMONU
  • 1 ziarno KARDAMONU
  • Skórka z 1/4 POMARAŃCZY (ew. odrobina soku)
  • 3/4 szklanki WODY
  • 2 łyżki CUKRU

Mmmm... nic tak nie rozgrzewa po pasterce, jak kieliszek wódki korzennej (Wypróbowane w te święta ;) ). Można z niej robić pyszne, ale proste drinki lub pić 'shoty'. Jest pycha.
Ale uprzedzam! polecam trzymać się składników i nie stosować zamienników w proszku.

Wystarczy zacząć na tydzień przed świętami (albo przed zimą).  W rondlu rozgrzewamy wodę i rozpuszczamy cukier (cukier nie jest konieczny, jeśli ktoś woli bardziej wytrawny trunek), w tym syropie gotujemy skórkę pomarańczową, pokrojoną w cienkie paski przez jakieś 5-7 minut (koniecznie sama, cienka skórka, bez białej części). Zaraz po tym do wywaru dorzucamy resztę składników i możemy pogotować dalsze 10 minut, można też odparować nieco wodę. Wlewamy całą zawartość rondla do litrowej butelki z wódką, potrząsamy, zakręcamy dokładnie i ODSTAWIAMY.

Przed samym postawieniem butelki na świąteczny stół warto jej zawartość przefiltrować przez gazę ze dwa razy do karafki, a dla efektu wystarczy dorzucić ziarna kawy lub gwiazdkę anyżu.

Smacznego! :) 

Brak komentarzy klienta.