Grzane piwo z pomarańczą

  • 4 puszki PIWA, najlepiej mocne, gorzkie
  • 1 POMARAŃCZA
  • 2 łyżki mielonego CYNAMONU
  • 1 łyżeczka mielonego IMBIRU
  • 1-2 łyżki przyprawy KORZENNEJ (w zależności od upodobań)

Hit sylwestra 2011! Na molo wiało okrutnie, dlatego cała ekipa potrzebowała czegoś mocnego na rozgrzanie. Zaraz po powrocie z odpalania fajerwerków zabrałam się za duży garnek.
Składniki podaję na 4 osoby.

W duuużym garnku podgrzewamy piwo i baaardzo ostrożnie dodajemy cynamon (piwo wtedy mocno się pieni i odgazowuje) później można wrzucić pokrojoną w półplasterki pomarańczę i grzać, aż piwo zacznie lekko parować. Dodajemy imbir, przyprawę korzenną i mieszamy jeszcze chwilę. Nie zaszkodzą 2-3 goździki, ale trzeba uważać, aby nie nalać ich do kubka. Piwo podajemy w pokalach lub w dużych kubkach z kawałkami pomarańczy, pijemy koniecznie bardzo ciepłe!

Smacznego! 

Brak komentarzy klienta.