Przepis na Wianuszki

  • 300 gram MĄKI
  • 120 gram MASŁA
  • 400 ml WODY
  • 8 JAJ
  • CUKIER PUDER
  • SOK Z CYTRYNY
  • szczypta SOLI
  • papier do pieczenia
  • OLEJ do smażenia

Inaczej gniazdka. To jeden z moich ulubionych smakołyków z cukierni. Fakt, że robiony samodzielnie nie zawsze wychodzi tak fantastycznie, ale warto próbować! Oto przepis na wianuszki:

 

Papier do pieczenia tniemy na małe kwadraty, ok 10 x 10 cm, ale nie musimy używać linijki.
Wodę gotujemy w rondlu razem z masłem i szczypta soli, po czym dodajemy stopniowo przesianą mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie jednolita i zacznie odchodzić od ścian rondla. Odstawiamy do przestygnięcia (w styczniu najlepiej za okno ;)).

Po przestygnięciu masy dodajemy po kolei jajka i mieszamy całość na jednolitą masę, którą nakładamy do szprycy. Przez końcówkę w kształcie dużej gwiazdy wyciskamy masę na  kwadraty z papieru do pieczenia tak, aby uformowało nieduże, zamknięte okręgi (oczywiście można z kształtami eksperymentować! ).

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz do pieczenia. Temperaturę sprawdzamy odrobiną ciasta na widelcu- zanurzone w tłuszczu powinno się natychmiast zacząć smażyć. Gdy temperatura jest odpowiednia- układamy na patelni krążki ciasta, papierem do pieczenia ku górze.
Smażymy na małym ogniu, aż papier zacznie odstawać od ciasta - zdejmujemy papier i smażymy wianuszki z drugiej strony na jednolity, złoty kolor.

Po usmażeniu wianki odsączamy na papierowych ręcznikach z tłuszczu, a po przestygnięciu  oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem z wody, soku z cytryny i cukru pudru.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.