Racuchy mojej Babci

Racuchy mojej Babci

  • 500 gram MĄKI
  • 2 JAJKA
  • 350 ml MLEKA
  • 30 gram CUKRU
  • 30 gram DROŻDŻY
  • OLEJ do smażenia
  • szczypta SOLI

Przepis na racuchy, który  jest starszy ode mnie, a do dziś się nie zmienił.

Racuchy to chyba jedna z najszybszych karnawałowych przekąsek, serio.
Dobra rada: jeśli tłuszcz po smażeniu pierwszej partii racuchów nie jest za bardzo przypalony (nie zbrązowiał), to warto go zlać przez sito do słoika i użyć do drugiego smażenia razem z dodatkiem świeżego tłuszczu, jeśli planujemy je niedługo.

 

Pokruszone drożdże, cukier i sól mieszamy razem w dużej misce, w ciepłym mleku (uważamy, żeby nie sparzyć drożdży za gorącym mlekiem, bo ciasto nie wyrośnie).  Dodajemy mąkę oraz jajka i wyrabiamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy zaczyn pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W dużym rondlu (brytfannie) podgrzewamy tłuszcz do smażenia - olej lub smalec- warstwa powinna mieć ok 2-3 cm. Metalową, dużą łyżką maczaną co chwilę w tłuszczu nakładamy porcje wyrobionego ciasta na tłuszcz. Obsmażamy z obu stron na ciemnozłoty kolor i odsączamy na papierowych ręcznikach.
Po usmażeniu kilku pierwszych sztuk warto sprawdzić, czy w środku są również usmażone. Jeśli nie- można albo przytrzymać je dłużej w rondlu, na mniejszym ogniu, albo nakładać mniejsze porcje.

Po wystudzeniu posypujemy racuchy cukrem pudrem. Świetnie smakują z domową konfiturą.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.