Babeczki owsiane

Babeczki owsiane

  • 120 gram MĄKI
  • 1 łyżeczka PROSZKU DO PIECZENIA
  • szczypta SOLI
  • 120 gram MASŁA
  • 140 gram CUKRU PUDRU
  • 2 JAJA
  • 8 dużych łyżek PŁATKÓW  OWSIANYCH
  • garść RODZYNEK
  • garść SUSZONEJ ŻURAWINY
  • 1 łyżeczka CUKRU WANILIOWEGO

Przepis prosty, błyskawiczny i nadaje się nawet 'dla tych, co na diecie', pod warunkiem, że częstują się nimi tylko na podwieczorek, w ilości 2 sztuk ;)

Albo na śniadanie...do kawki, mniam.

Bardzo szybkie. W misce miksujemy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Gdy masa jest puszysta i gładka dodajemy całe jaja i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą i stopniowo łączymy z resztą masy.
Gdy całość jest dobrze  wyrobiona- dosypujemy płatki owsiane i rodzynki oraz inne bakalie.
Całość mieszamy po raz ostatni i nakładamy na blachę przykryta folią  aluminiową lub w sylikonowe foremki do pieczenia babeczek małe porcje.  Ciasto w trakcie pieczenia zwiększa swoją objętość około dwukrotnie.

Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut, do zrumienienia.
Czas pieczenia kontrolujemy w zależności od tego, jak duże ciastka pieczemy.
Na zdjęciach wersja pieczona na blasze i jako babeczki.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.