Błyskawiczne babeczki

Błyskawiczne babeczki

250 gram MĄKI PSZENNEJ

6 łyżek CUKRU
3 łyżeczki PROSZKU DO PIECZENIA
3 łyżeczki  CUKRU WANILIOWEGO
200  ml MLEKA
80 ml OLEJU ROŚLINNEGO (lub roztopionego masła)
2 JAJA
garść OWOCÓW wedle uznania
4 łyżki startej CZEKOLADY

Ostatnio mam manię na punkcie sylikonowych foremek do pieczenia, dlatego, gdy tylko doszły do mnie nowe (kurier się nie spieszył) to choć było późno, stwierdziłam, że muszę je natychmiast sprawdzić! Stąd blyskawiczne babeczki:

 

W jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. W drugiej dokładnie łączymy wszystkie płynne: mleko, olej, jaja. Następnie obie masy łączymy, energicznie mieszając, do uzyskania jednolitej masy i dodajemy wiórki czekoladowe. Nie ma konieczności użycia miksera.

Przygotowaną masę nakładamy do 1/2 wysokości sylikonowych foremek na babeczki (nie ma konieczności wykładania papilotkami).  Na wierzch ciasta układamy wybrane owoce- w moim przypadku truskawki wyjęte z nalewki.

Napełnione foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20-25 minut.
Gotowość babeczek sprawdzamy długa drewnianą wykałaczką- jeśli po wbiciu i wyciągnięciu jej z ciasta patyczek będzie suchy-  babeczki są gotowe.
Po ostudzeniu babeczki możemy opruszyć cukrem pudrem dla dekoracji.

Prawda, że proste?

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.