Deser truskawkowo-bananowy

Deser truskawkowo-bananowy

  • na 4 porcje:
  • 2 JOGURTY NATURALNE (po ok 200 ml)
  • 2 BANANY
  • 200 gram TRUSKAWEK (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki ŚMIETANY KWAŚNEJ 12%
  • 3 łyżeczki CUKRU (brązowego)
  • syrop klonowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy do smaku
  • bita śmietana do dekoracji

Szybki w przygotowaniu i idealny jako dopełnienie niedzielnego obiadu :)

 

owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Banany obieramy i odkrawamy 4 plasterki do dekoracji. Z truskawek usuwamy szypułki. Z 4 truskawek możemy odkroić czubek z szypułką do dekoracji.

Do dzbanka blendera wlewamy jeden jogurt, dodajemy 2 łyżki śmietany 12% (można deser wykonać wyłącznie przy użyciu śmietany, jednak wolę lżejszą wersję) łyżkę syropu klonowego i szczyptę kwasku cytrynowego. Dokładamy banany pokrojone w kawałki i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajlem bananowym napełniamy wysokie szklanki lub pucharki do lodów do połowy wysokości.

Do pustego teraz blendera ponownie wlewamy pozostały jogurt, śmietanę, pół łyżeczki cukru waniliowego i cukier (uwierzcie, nie trzeba myć dzbanka blendera pomiędzy etapami ;)).
Dodajemy truskawki i ewentualnie łyżkę soku z czerwonych owoców dla wzmocnienia aromatu. Miksujemy, jak poprzednio, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Koktajl truskawkowy wlewamy do szklanek/pucharków 'po łyżce'- ostrożnie, aby uzyskać efekt dwóch warstw.

Najlepiej serwować  po godzinnym schłodzeniu w lodówce.
Przed podaniem dekorujemy pozostawionymi owocami i kleksem z bitej śmietany.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.