Chrrrupiące gofry

Chrrrupiące gofry

  • 250 gram MĄKI
  • 125 gram MASŁA
  • 50 gram CUKRU
  • 1/2 łyżeczki CUKRU WANILIOWEGO
  • 4 JAJA
  • 1 łyżeczka PROSZKU DO PIECZENIA
  • 2 krople AROMATU CYTRYNOWEGO
  • 250 ml MLEKA (lub słodkiej śmietanki)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki OLEJU

Mamy środek wakacji, nic więc dziwnego, że od ostatniego piątku chodziły za mną gofry.
Nabyłam wszystkie potrzebne składniki, jednak czas na  zabawę miałam dopiero...we wtorek!

 

Łączymy razem: masło, cukier i cukier waniliowy, miksujemy na gładką masę i dodajemy po jednym jajku, ciągle ubijając. W misce mieszamy razem: mąkę, sól, proszek do pieczenia i dodajemy stopniowo do ubitej masy, ciągle miksując. Następnie do wyrabianego ciasta powoli wlewamy mleko i olej i aromat. Gdy ciasto ma jednolitą konsystencję, rozgrzewamy gofrownicę.

Dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie musimy już smarować gofrownicy tłuszczem podczas pieczenia (chyba, że wkład jest już mocno zużyty). W zależności od mocy urządzenia pieczemy gofry, aż będą rumiane (jeśli nie mamy pewności, możemy sprawdzić wykałaczką, czy dopiekły się w środku). Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 8-10 sztuk.

Po lekkim wystudzeniu gofry są chrupiące i nadają się do budowania własnych kulinarnych kompozycji.
Na zdjęciu: z bitą śmietaną, borówkami amerykańskimi, truskawkami i malinami.

Smacznego! 

Brak komentarzy klienta.