Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 100-150 g chudego boczku wędzonego bez kostek
  • 3 żółtka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 ząbek czosnku (mogą być dwa)
  • szczypta rozmarynu, najlepiej świeży
  • parmezan lub inny ostry ser
  • dla chętnych: garść świeżego szpinaku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Uwielbiam makarony w różnych postaciach. Dziś w wersji białej.

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente (nie całkiem na miękko) i po ugotowaniu przelewamy na sicie zimną wodą. Boczek kroimy na cienkie plastry i na głębokiej patelni obsmażamy na podgrzanej oliwie aż się zrumieni.  Na patelni dolewamy połowę śmietany, posiekany czosnek i rozmaryn. Wszystko chwilę dusimy. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtka oraz ser. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Nie dopuszczamy do wrzenia, bo sos się zważy. W tym miejscu wrzucam garść umytego, osuszonego i porwanego na kawałki szpinaku (nie kroimy nożem!). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos łączymy z makaronem najlepiej jeszcze na patelni i serwujemy.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.