'Świnki'

'Świnki'

  • 8 parówek ulubionej firmy
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej
  • 16 wykałaczek
  • 1 łyżeczka OLIWY 

'Świnki'- bo tak nawywa tą przystawkę mój narzeczony- to banalna, ale efektowna przystawka, bardzo szybka w przygotowaniu. Idealnie pasuje jako zakąska do piwa i meczu w telewizji, oraz jako wstęp do dłuższego wwieczoru z przyjaciółmi. 
Znika zawsze w całości.  

Największą zaletą jest prostota:

Parówki należy przekroić na pół i odkroić zaokraglone końcówki. Z obu końców parówki przekrawamy 'na krzyż' wzdłuż, na długości ok 2 cm (zdjęcie). 
Plastry szynki kroimy wzdłuż, wokół każdej połówki parówki zawijamy pół plasterka szynki dojrzewającej. Spinamy wykałaczkami.

Podgrzać danie możemy na dwa sposoby:

  • w piekarniku: blachę do pieczenia (bądź silikonową formę) smarujemy tłuszczem i przy pomocy pędzla do pieczenia pokrywamy cienką warstą oleju  przygotowane paróweczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na 10 minut. 
  • na patelni: łyżkę oliwy podgrzewamy na patelni i obsmażamy parówki z obu stron po ok 4 minuty, aż parówki się zrumienią, a ponacinane końcówki się rozchylą.

Podajemy koniecznie na ciepło, z musztardą, ketchupem, a przede wszystkim- z sosem czosnkowym!

Smacznego.

Brak komentarzy klienta.