Surówka z pora- łagodna

Surówka z pora- łagodna

  • 1 średni POR
  • 5-6 liści KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
  • pół OGÓRKA ŚWIEŻEGO
  • 2 łyżki MAJONEZU
  • 100 ml JOGURTU NATURALNEGO
  • ew. KOPEREK
  • sok z CYTRYNY 

Jesienne temperatury sprzyjają przeziębieniom, warto wspomagać swoją odporność warzywami, zamiast 'suplementów diety'. Proponuję do obiadu podać surówkę z pora. Świetnie komponuje się z duszonym mięsem, pieczonym drobiem i gulaszami. Składniki na porcję dla 3-4 osób.

Cóż można napisać? Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć i dość drobno pokroić: pora przekroić wzdłuż, i drobno posiekać (posiekanego pora można lekko posolić i wymieszać, żeby zmiękł), ogórka przekroić na ćwiartki i w plasterki, a liście kapusty pekińskiej wzdłuż i w drobne piórka. Majonez, jogurt (lub śmietanę) wymieszać razem, dodać sok z cytryny do smaku. Łączymy pokrojone warzywa z powstałym sosem jogurtowym, dodajemy sól i pieprz do smaku, a koperek dla koloru ;)

Jeśli wolicie ostrzejszą wersję surówki- radzę nie dodawać kapusty pekińskiej.

Smacznego ;) 

Brak komentarzy klienta.