'Cosie' z pastą łososiową

  • 1 opakowanie gotowego CIASTA FRANCUSKIEGO
  • 200 gram WĘDZONEGO ŁOSOSIA
  • 200 gram JOGURTU BAŁKAŃSKIEGO ( lub serka mascarpone)
  • 1/2 pęczka KOPERKU
  • 1 ząbek CZOSNKU
  • 1 łyżeczka SOKU Z CYTRYNY
  • sól, biały pieprz
  • odrobina mielonej papryki dla koloru
  • 1 JAJKO

Robią wrażenie i smakują amatorom wędzonego łososia :)

Świetne na kolację ze znajomymi, a mnie się kojarzą z Wielkanocą.

Ciasto francuskie o temperaturze pokojowej rozwijamy z rulonu, smarujemy roztrzepanym jajkiem i tniemy na kwadraciki wielkości krakersów. Układamy je na blasze wyłożonej folią aluminiową, posmarowaną oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut i pilnujemy, by się za mocno nie spiekły. Kwadraciki powinny przybrać fantazyjne kształty. Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

Łososia razem z jogurtem, sokiem z cytryny, pokrojonym czosnkiem i posiekanym koperkiem miksujemy dokładnie na bardzo gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli pasta wychodzi zbyt blada- dosypujemy trochę mielonej papryki dla koloru, ale nie należy przesadzać.
Pasta powinna być na tyle gęsta, aby móc ją przecisnąć przez szpryce lub rękaw do kremu i nałożyć na każdy kwadracik z ciasta francuskiego osobno, tworząc kleksy, wzory, spirale...
Dekorujemy koperkiem (ewentualnie połówkami oliwek) i podajemy na talerzu przybranym liśćmi sałaty i  ćwiartkami cytryny.

Smacznego! 

Brak komentarzy klienta.