Cytrynowy Łosoś

Cytrynowy Łosoś

  • 300 gram filetu z ŁOSOSIA
  • 1 łyżeczka suszonego TYMIANKU
  • 1 CYTRYNA
  • 4 łyżki OLIWY
  • 1/2 łyżeczki VEGETY
  • pieprz

Pyszny sposób na łososia, i generalnie mało wymagający.

W pojemniczku z przykrywką łączymy: oliwę, tymianek, vegetę, pieprz i sok z połowy cytryny. Dobrze mieszamy. 
Łososia myjemy, dokladnie osuszamy i pozbawiamy skóry. Kroimy na kawałki, które bedzie nam wygodnie smażyć i dokładnie marynujemy w przygotowanej zalewie.
Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny (może być cała noc).

Teflonową patelnię nagrzewamy bez dodatku tluszczu- inaczej ryzykujemy, że ryba będzie mocno 'strzelać' w trakcie smażenia. Na rozgrzaną patelnię kładziemy kawałki łososia wyjęte bezposrednio z marynaty i obsmażamy z obu stron po 3-5 minut (w zależności od grubości filetów). 
Marynatę uzupełniamy sokiem z połowy cytryny i podlewamy rybę podczas smażenia tak, aby mogła się poddusić w powstałym sosie cytrynowo-tymiankowym.

Ja podaję łososia z ziemniaczkami z koperkiem i fasolką szparagową, polaną sosem z patelni. 

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.