Schab po staropolsku

  • ok 1,5 kg SCHABU bez kości (wysoki)
  • kilka cienkich plastrów surowego, dość tłustego boczku lub podgardla
  • 200 g suszonych, wędzonych ŚLIWEK (in. kalifornijskie)
  • kilka LIŚCI LAUROWYCH
  • kilka ziaren PIEPRZU, ZIELA ANGIELSKIEGO
  • sproszkowany lub granulowany CZOSNEK
  • sól, pieprz,
  • suszony majeranek
  • solanka (na 1/2 l wody 1 czubata łyżka soli)

Przygotowałam go na ostatnie Boże Narodzenie. Zajmuje trochę czasu, ale jest tego wart.

Schab musimy porządnie oczyścić, umyć i osuszyć, następnie wkładamy go do głębokiego naczynia, do przygotowanej solanki, razem z liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i ziela. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą dobę. Po 12 godzinach dobrze jest schab obrócić. Po tym zabiegu schab znowu osuszamy, i przekłuwamy ostrożnie wzdłuż tak, aby w środku schabu utworzył się tunelik. Otwór wypełniamy śliwkami suszonymi- nie trzeba ich wcześniej moczyć.

Taki schab faszerowany śliwką dokładnie nacieramy solą, pieprzem, posypujemy majerankiem i czosnkiem  (może być przeciśnięty przez praskę, ale wtedy potrzeba jeszcze więcej cierpliwości). Na grzbiecie układamy ciasno plasterki boczku. dodatkowo całość można obwiązać kordonkiem, ale nie jest to konieczne. Boczek odrobinę doprawiamy solą i pieprzem.
Całą roladę schabową umieszczamy w dużej brytfannie, podlewamy ok. szklanką wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Schab warto piec powoli, pod przykryciem, co ok. pół godziny polewając po wierzchu wytapiającym się tłuszczem. Pieczenie w zależności od ilości mięsa zajmuje ok 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy mięso nakłuwając je długim widelcem. Jeśli mięso jest miękkie, a sok wypływający jest klarowny, a nie różowy, pieczeń jest gotowa :) Można ją odkryć i w ten sposób piec kolejne 15- 20 minut, aż zrumieni się z wierzchu.
Po ostygnięciu całego mięsa można delikatnie zdjęć sznurek.
pieczeń smakuje fantastycznie zarówno na zimno, jako wędlina, albo na gorąco, w postaci medalionów z krótkim sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.