Karkówka duszona w musztardzie

  •  (na dwie porcje)
  • 500 gram KARKÓWKI bez kości
  • MARYNATA STAROPOLSKA w proszku
  • 4 łyżki MUSZTARDY FRANCUSKIEJ (z całymi ziarnami gorczycy)
  • ZIOŁA PROWANSALSKIE, pieprz, sól
  • OLIWA do smażenia
  • 1 kostka bulionowa WOŁOWA

Kobiety! Nie wyganiajcie mężczyzn z kuchni!

Oto przepis na karkówkę, który wymyślił mój narzeczony. ;)

 

Karkówkę płuczemy pod zimną woda, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry grubości około 3-4 cm. Panierujemy dokładnie w marynacie staropolskiej w proszku, wymieszanej z ziołami prowansalskimi, solimy i posypujemy pieprzem. Możemy odstawić na godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kawałki mięsa z obu stron na średnim ogniu przez 5 minut.
Gdy mięso jest już obsmażone, wlewamy ostrożnie na patelnię szklankę wody z rozpuszczoną kostką bulionową oraz musztardą i dusimy mięso pod przykryciem przez godzinę, pamiętając o obróceniu. Jeśli sos odparowuje- uzupełniamy wodą.
Mięso sprawdzamy widelcem i dusimy, aż będzie miękkie.

Podajemy z ziemniakami polanymi zredukowanym sosem musztardowym i sałatką z ogórków konserwowych.

Smacznego!

Brak komentarzy klienta.