Krem z brokułów

Krem z brokułów

1 duży BROKUŁ

1 UDKO Z KURCZAKA
1 CEBULA
1/2 PORA (zielona część)
1 ZIEMNIAK
1 litr WODY
garść SZCZYPIORKU
1 ząbek CZOSNKU
2-3 krople SOSU TABASCO
1 łyżeczka BIAŁEGO OCTU BALSAMICZNEGO
sól, pieprz
szczypta MIELONEGO IMBIRU
1 łyżeczka ŚWIEŻEJ NATKI PIETRUSZKI
10 dag STARTEGO SERA ŻÓŁTEGO (ostry, może być parmezan)
ŚMIETANA DO ZUP do zabielenia- wedle uznania

W związku z tym, że nadchodzi wiosna, za oknem słonecznie i coraz cieplej- naszła mnie ochota na wszystko, co zielone!  :)  Na obiad- Zupa krem z brokułów!

 

Najlepiej jest zacząć przygotowanie od porządnego, niespiesznego ugotowania bulionu (około 1 litra wody na 4 porcje) na udku bądź skrzydełkach z kurczaka. Bulion dobrze jest gotować na wolnym ogniu, z całymi ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Później z rosołu należy wyjąć udko, a sam bulion przelać przez sito, by pozbyć się niepotrzebnych już przypraw.
W wersji ekspresowej  można gotować na kostce rosołowej, ale wtedy cały krem ma mniej intensywny smak.

Na patelni z odrobiną masła podsmażamy kolejno cebulę, por i ziemniak, pokrojone w dość swobodną kostkę.
Po podsmażeniu przekładamy składniki do garnka z bulionem i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
W tym momencie dodajemy szczypiorek, czosnek i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

Tak przygotowaną zupę bardzo ostrożnie miksujemy na gładki krem, aż wszystkie składniki się  dokładnie połączą.
Ponownie wstawiamy garnek na mały  ogień i doprawiamy: solą, pieprzem, octem balsamicznym, imbirem, sosem tabasco wedle własnego uznania.

Podajemy na gorąco, posypane żółtym serem, z kleksem śmietany i tostem.

Smacznego! 

Brak komentarzy klienta.